MALAGA ÄR ANDALUSIENS ANDRA STÖRSTA STAD MED 600 000 INVÅNARE OCH ÄR BELÄGET PÅ COSTA DEL SOL I SYD SPANIEN.

Staden går tillbaka till 800bc och har genom århundradena präglats av grekerna, romarna och arabiska morer. De senaste åren har staden expanderat snabbt och är nu en blandning av nationaliteter med många utlänningar bosatta i städerna runt den kända Costa del Sol kusten.

Eftersom det erbjuder budskap till European Culture Capital 2016 har det genomgått ett ganska omfattande rehabiliteringsprogram och många av stadens historiska byggnader och strukturer, som förstördes under inbördeskriget, har nu återställts till deras tidigare ära.

Det som lockar många människor till Malaga är året runt varmt klimat, även om det kan bli väldigt varmt under sommarmånaderna, kyler vinden från havet staden till en bekvämare nivå.

Staden är byggd kring en hamn och har många moriska kännetecken; i själva verket är de två stora landmärkena både arabiska strukturer: den gamla arabiska fästningen, Alcazaba, som går tillbaka till 8-talet och slottet Gibralfaro, ett moriskt slott byggt av Yusef 1 i Granada på 1400-talet.

Det finns också en vacker katedral med både barock och renässans influenser. Och när du bor på Medelhavskusten skulle din vistelse inte vara komplett utan att du besöker en strand Chiringuito (strandbar) och äter en traditionell tallrik med "espeto" sardiner eller Pescaíto Frito Malagueño - blandad friterad fisk, Malaga-stil.

I Malaga är det inte heller brist på konst- och kulturattraktioner. Födelseplatsen för Picasso där hittar du ett museum om konstnären själv och även det hyllade Picasso-museet som är dedikerat till hans verk.

Att ta sig runt Malaga är enkelt, du kan gå runt staden utan problem och det är nära till tåg och buss till både Malaga flygplats och några av de närbelägna kuststäderna.

ALCAZABA FORTET

Denna imponerande byggnad, som byggdes mestadels på 1100-talet, palats fästningen i staden styrdes av muslimer. Det byggdes på toppen av en kulle, lätt anpassat.

Den är formad av två muromgärdade områden, den nedre, vilket är ett stort utrymme som följer bergens topografi och omger överdelen helt. Den senare, inom vilken palatset står, är också anpassat till kullens linjer och har starka defensiva element i varje ände. Det har en hiss som går från Calle Guillén Sotelo, bakom stadshuset.

MALAGA CATHEDRAL

"La Manquita" betyder den enarmade och det är katedralen i Malaga känd för. Byggnaden på katedralen började under första hälften av 1500-talet - även om den fortfarande är oavslutad eftersom den saknar den främsta delen av huvud fasaden och södra tornet - där av smeknamnet.

Ändå har detta faktum med tiden blivit en original funktion. Katedralen är enastående och är definitivt värt ett besök. Katedralen ligger mitt i stadens centrum.


MALAGA BEACHES

Malaga City erbjuder dig många olika typer av kulturella saker och attraktioner - de erbjuder också 320 soldagar om året. Det ger dig möjlighet att njuta av några av de vackraste stränderna och Malaga har många fina stränder.

Några minuters promenad från stadens centrum och du är på stranden - vi kan rekommendera dig att njuta av solen och prova några av aktiviteterna. Och försök också en av de många strandbarerna (på spanska som heter "Chiringuitos") där du kan njuta av en kall öl och en stor variation av fiskrätter.

HELIG VECKA

Överallt i Andalusien firar de påsk - och Malaga är inget undantag. På norra delen av Europa är påsken välkänd - men i Spanien firas de det väldigt annorlunda. Heliga veckan i Malaga, är en gammal tradition som går tillbaka till de katolska monarkens tid och är landsomfattande känd. Processionerna startar på Palm Söndagen och fortsätter till påsksöndagen med den mest dramatiska och högtidliga på Måndag Torsdag och Good Friday.

Bilder från processionerna på stora utsmyckade "troner" (floats eller troner), en del med mer än 5.000 kilo, som bärs av mer än 250 medlemmar, formar processionerna som går på gatorna med anfallare klädd i lång lila klädnader, ofta med spetsiga hattar, följt av kvinnor i svarta bärande ljus. Trummor och trumpeter spelar högtidlig musik och ibland sjunger någon spontant en sorglig saeta som är avsedd för flottorna, eftersom den går långsamt runt gatorna. Detta är ett fantastiskt tillfälle att se något speciellt och vi kan starkt rekommendera det - missa inte det.


PABLO PICASSO

"Casa Natal de Picasso" är födelseplatsen för den kända konstnären Pablo Ruiz Picasso - han föddes i Malaga år 1891. Hans födelseort ligger nära Plaza de la Merced i mitten av staden. Idag rymmer byggnaden några av Picassos personliga saker och några av hans personliga föremål. Bredvid hans födelseort hittar du hans andra hem i Malaga där han bodde från de han var två år - idag är det privat och inte offentligt.

MALAGA FAIR

Varje år i augusti firar Malaga "La Feria" som är festen i Malaga. Festen firas i centrala Malaga och på "Plaza de la Feria" som ligger nära centrum. I mitten ser du olika slags arrangemang som musik, flamenco och en stor fest.

Festen är en upplevelse och överallt ser du människor i de traditionella spanska kostymerna - dans och sång. Staden är full av liv och du blir rörd av atmosfären. Du kan prova det lokala vinet och den berömda nationalrätten "Tapas". På "Plaza de la Feria" hittar du ett mycket stor Tivoli och många tält med möjlighet att dansa, äta och allt vad man kan tänka dig.


PLAZA DE LA MERCED

Nära till Picassos födelseort hittar du Plaza de la Merced som var den plats där den berömda konstnären gjorde sina första teckningar i sanden. Idag är torget fullt av liv och du hittar många barer och restauranger. Torget är också centrum för många språkskolor och utlänningar - så om du är i Malaga för att lära sig spanska - är det här är platsen.

PABLO PICASSO MUSEUM

Museet ligger mycket nära sin födelseplats och är en av de mest besökta turistattraktionerna i Malaga. Museet rymmer 155 verk av Picasso - målningar, ritningar, keramik och skulpturer. Alla verk doneras av Christina och Bernard Ruiz Picasso - som är svärson och hans barnbarn. Museet är unikt och mycket spännande och du kan se verk från konstnärens hela liv.


PLAZA DE LA CONSTITUCION

Detta torg är i Malaga centrum och den förbinder till alla attraktioner. Här möts människor för att fira nyår och det är också centrum för Feria (stadsfest), den heliga påsken och många andra officiella tillfällen. Från torget kan du gå ner till Calle Larios som är en gågata - här hittar du olika typer av affärer och normalt är området fullt av liv. Du hittar också många trevliga restauranger där du kan njuta av den berömda tapasen.

GIBRALFARO CASTLE

Castillo de Gibralfaro ligger mycket nära Alcazaban - några minuters promenad. Slottet går tillbaka till början av 1400-talet och är fortfarande mycket välskött. Här har du möjlighet till en fantastisk promenad i vackra omgivningar med en fantastisk utsikt mot staden och Malagas tjurfäktningsarena - i själva verket kan du se direkt in i den. Du kan åka dit med bil eller du kan välja den vackra promenaden från stadens centrum.